уторак, 18. децембар 2012.

Karamel gnezdašca

Evo prvih u nizu kolačića pred božićne i novogodišnje praznike.
Da li vas je uhvatila euforija? Da li mislite da nećete stići sve na vreme?
Valja početi koji dan ranije, pogotovu za one slane i slatke stvari koje mogu da stoje ili bar pripremljene do pola, a onda recimo samo tog dana da se ispeku,  kao što su mesišta razna. Mada je to ponekad lakše reći nego uraditi. Tu je posao, porodica, razne obaveze obično neplanirane, ne daj Bože majstori i sl. :) I često mi zafali taj još jedan dan, iako mislim da sam napravila dobru organizaciju. Videću ove godine kako će to izgledati.


Odavno želim da ih napravim i evo ih, Chocolate turtle cookies kao prvi u nizu pred  praznike.
 Ovo je blog odakle sam ih preuzela http://pixelatedcrumb.com/, ali eto, bila sam slobodna da ih preimenujem. Meni više liče na gnezda nego na kornjače. :)))





Jedno je sigurno, preukusni su, kako god se zvali.


уторак, 11. децембар 2012.

Kroasani




Mnogo volim testa, slana, slatka, punjena, prazna, ali naravno ne svaka.
Da li vam se dešavalo da vam se dopadne neka pekara i onda kada vas prvi put razočaraju, više tamo ne ulazite? Meni da.
U mom kraju nema dobrih pekara. Neke su obećavale, ali kao i sve što je dobro u početku, vrlo brzo se pokvari.

Najbolja "pekara" je naravno mamina. Evo i sada, dok pišem ovo imam sliku u glavi, napolju hladno, zima je, možda veje, a iz mamine kuhinje šire se neodoljivi mirisi peciva i hleba. I zbog svih tih čarobnih mirisa i ukusa, najviše sam volela da sedim u kuhinji sa njom. I sada kada odem do mojih, zaglavim se tamo, iako bi oni u dnevnu, jer je mekše i udobnije. :)

Ovo su mamini kroasani. Često ih je pravila i nikada joj nije bilo teško, iako je puno radila.
Eksperimentisala je sa više recepata, ali na ovima se zadržala. I nije pogrešila.